Macrou afumat


In calitate de urmasa a unei mame crescute pe malul Jijiei,  printre alte calitati, am mostenit si pasiunea pentru peste, raci, scoici, melci si alte moluste. Pasine de a le gati si a le manca, bineinteles. Pestele e pe locul 2 dupa raci, insa l-as manca oricand  oricum. Cat despre pestele afumat..ioiii, dezmat. Cu o ceapa rosie strivita sub lovitura pumnului sau cu cativa catei de usturoi curatati chiar si pe jumatate si-o codita de peste aramiu ma poti ademeni .
Si cum in ultimii ani, nu mai esti sigur niciodata pe ceea ce cumperi, m-am hotarat sa mi fac singura peste afumat. Dupa moft si gust. Reteta-i simpla, daca ai o afumatoare. :)  .


Ingrediente:

2 kg macrou, 
sare, piper, 

optional:
frunze de dafin, cimbru, salvie, 

pt fum:
lemn de fag, cires, prun



Preparare:

Se spala pestele, se eviscereaza si se curata de pielita de pe burta si sira spinarii. Daca pestele este prea mare , il putem taia bucati. 

Se clateste in cateva ape cu sare, pana apa ramane curata, fara urme de sange.

Frecam pestele cu sare din belsug si putin piper si-l lasam cateva ore la rece, de preferat peste noapte (pestele isi va trage sare atat cat are nevoie).

Inainte de a-l pune la afumat, il spalam  NUMAI in apa rece (apa calda il inmoaie) il stergem cu un prosop de hartie si-l lasam la uscat 30 minute- o ora. 

Legam fiecare peste de coada, cu sfoara si-i agatam in afumatoare /cuptor.

Facem focul si afumam pestele cateva ore( 5-6 minim).  

Cand prin o culoare aurie sunt gata. Ii scoatem din cuptor si-i servim cu usturoi din belsug sau ceapa rosie. 

Pentru un gust deosebit, peste lemne adaugam frunzele de dafin, cimbru , salvie  sau ce alte ierburi aromatice va plac. 

Afumarea pestelui se poate face si la rece, dar in acest caz, procedura dureaza cateva zile (6-7 in general) timp in care pestele se afuma in medie cam 2-3 ore pe zi, iar in ultimele zile i se dau 2-3 ore fum cald. 

De la Gina am aflat un alt truc  si anume acela de a pune o lingura de zahar pe jar si  pestele va capata o culoare frumoasa aramie si gust de caramel. L-am incercat si asa este. Am servit un macrou deliciosssss. 

Proaspat pusi pe sfoara :)
Rezultat final !

Comentarii

stefy a spus…
data viitoare sa ma invite si pe mine la asemenea ospat. sigur nu refuz invitatia!

Postări populare de pe acest blog

Bulete de branza

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei