vineri, 29 noiembrie 2013

Placinta cu dovleac


Dovleacul !! Îl ador. Din multe motive. Însă unul dintre ele este acela că îşi păstrează culoarea portocalie vie, indiferent de modul în care este preparat.
Şi cum grădina noastră a fost darnică şi avem bostani din plin (mulţumesc tata ! ) , iată că a venit şi rândul plăcintei cu dovleac, sa ia frumos loc pe masa noastra. Dar, sederea i-a fost de scurta durata. 

Ingrediente:
aluat:
2 ouă, 
1 cub drojdie, 
500 gr făina,
ulei (cât cuprinde), 
100 ml lapte,
un vf.cuţit sare.

"crema" :
500 gr pulpă de dovleac (daaa, şi bostanii au pulpe)
1/2 linguriţă scorţişoară, 
1/2 linguriţă nucşoară, 
50 gr unt, 
2 linguri zahăr brun,

1 ou pentru uns.


Preparare:
Întâi de toate am preparat aluatul. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Într-un vas am pus făina şi i-am făcut o adâncitură în mijloc în care am pus ouăle, drojdia (topita in lapte caldut) şi sarea. Am amestecat bine, după care am luat la framantat (recunosc ca deşi am aparat de framantat de vreo 5 ani, nu l-am folosit niciodata. Mereu aleg metoda clasica), adaugând din cand în cand ulei, până am obţinut un aluat nelipicios. L-am acoperit cu un prosop şi l-am lăsat la dospit (la crescut).

Între timp, am pregătit dovleacul. L-am dat prin razatoare şi l-am călit în unt cam 10 minute. Am adaugat mirodeniile şi zaharul. Am amestecat bine şi l-am lasat să se raceasca.
PS. eu am adaugat si cateva picaturi de esenta de menta si a avut un gust ....wow...

Din aluat , am format 2 bile pe care apoi le-am intins (pe masa de bucatarie, tapetata cu faina, cu succitorul) si am obtinut doua foi subtiri. Pe fiecare foaie am pus un strat generos de dovleac si le-am rulat. Le-am asezat in tava unsa cu unt si tapetata cu foina dupa care le-am uns cu oul batut.

Am dat la cuptor , la foc mediu, pentru aproximativ 30 minute.

Am pudrat cu zahar vanilat si am devorat cu pofta.

Bon apetit !! Luv u all !!



sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Pancakes cu porumb, pesto de patrunjel si cas proaspat cu fulgi de chilli

Cu aceasta reteta delicioasa de Pancakes cu porumb si patrunjel particip la Concursul gatesc sanatos si delicios cu sun-food organizat pe blogul Laura Adamache - Retete culinare
 (si sper sa castig si eu ceva :P ) 
Desi pe blogul ei, Laura spunea ca aceasta reteta este simplus si rapid de preparat, trebuie sa recunosc ca am avut ceva emotii . Nu la preparat compozitia, ci la prajit pancakes-urile, mai bine spus la intors de pe o parte pe alta. Neneeee, erau atat de moi si de pufoase incat se strangeau ca un burete si recunosc ca mi-a cam tremurat mana pe paleta. Dar mi-au reusit pan` la urma.
Aaa, si inca ceva. Noroc ca le-am facut mai micute si mi-au iesit vreo 8 ca...altfel, cineva din familie sigur ramanea cu pofta-n gat. De ce?? Ca tocmai cand le faceam , au aparut ca prin minune vreo 2 vecine (atrase de miros cred..) la ...bors...(da, nu glumesc, au venit dupa bors proaspat adus de la mama ). S-au asezat tacticos pe scaun si da-i povesti asteptand sa vada ce "bunatati mai fac  io acolo".
Ingrediente:
pancakes:
1 cutie porumb dulce Sunfood,
1 ou,
1 ceapa rosie,
1 legatura mica patrunjel verde,
70 gr faina,
20 ml lapte,
1 lingurita praf de copt, 
1/2 lingurita bicarbonat,
sare , piper.

pesto:
1 legatura zdravana de patrunjel,
2 catei usturoi,
20 ml ulei masline, 
2 linguri smantana (optional).

Preparare: 
Dupa cum am spus, fiind la prima incercare, am urmat intocmai reteta Laurei, pe care v-o redau mai jos. Daaaar, pe viitor mai am io niscaiva idei...
Scurgem boabele de porumb si le trecem rapid printr-un jet de apa rece. Dupa ce le-am scurs, le tamponam cu hartie absorbanta de bucatarie.
Punem doar 200 g de boabe de porumb in robot/blender, faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, laptele, ceapa rosie taiata in bucatele potivite, oul, sarea si piperul.  Patrunjelul l-am tocat marunt, din cutit.
Le mixam 2-3 minute, la viteza medie, pana cand obtinem o compozitie omogena.
Adaugam boabele de porumb intregi ramase  si patrunjelul si amestecam cu o lingura.
Introducem aluatul in frigider pentru cca 10-15 minute.
Punem o tigaie antiaderenta pe foc mic spre mediu si cand s-a incins, adaugam 1-2 lingurite de ulei de masline/floarea soarelui.
Dupa ce uleiul s-a incins, tamponam tigaia cu hartie absorbanta de bucatarie si adaugam un polonic mic de aluat.
Prajim fiecare pancakes cate 2-3 minute pe fiecare parte, apoi le scoatem pe o farfurie tapetata cu hartie absorbanta de bucatarie

Cat a stat aluatul la frigider am facut pesto-ul de patrunjel. 
Am luat o mana zdravana de verdeata, 2 catei de usturoi si uleiul de masline si le-am blenduit cu spor. La final am adaugat si 2 linguri de smantana. Am potrivit de sare si gata.

Bon apetit !! Luv u !!!


vineri, 22 noiembrie 2013

Compot de gutui

V-am mai povestit eu că anul asta am fost bombardată de soţ cu multe gutui. Probabil a auzit el pe undeva că se anunţă foamete mare. Daaar (mda, veşnicul "dar") deşi la început l-am bombănit destul că vreo săptămână , după job, vedeam în faţa ochilor doar gutui, acum îi mulţumesc (sper să nu citească, nu de alta, dar i se urcă la cap ). De ce? Pentru-că am vreo 50 borcane de 800 gr cu compot delicios de gutui şi un înlocuitor excelent pentru "suc" . Da, da...kinder-ul din dotare a început să ceară...Şi dacă vă spun că e aromat si parfumat, nu-i aşa că vă conving ??

Ingrediente(pt.10 borcane de 800 gr):
15 gutui,
10 linguri de zahăr brun, 
2-3 beţe scorţişoară.
Preparare:
Am curăţat gutuile de puful galben, le-am spălat şi le-am tăiat feliuţe. În fiecare borcan am pus 1 gutie şi jumătate.
Am făcut un sirop din zahăr, scorţişoară şi apă, pe care l-am fiert până s-a topit zahărul.
Am adăugat siropul în borcane. Am înfiletat bine capacele.
Într-o oală mare, am aşezat un prosop peste care am pus borcanele. Am adaugat apă şi le-am pus la fiert cam 20 minute, după care le-am lăsat la răcit.
Le-am etichetat şi le-am aşezat frumos în camară. 
Acum, când vreau compot nu-mi rămâne decât să desfac borcanul şi aroma toamnei îmi va invada întreaga casă.


miercuri, 20 noiembrie 2013

Vărzări

Nu ştiu exact de unde şi cum a apărut această reţetă, însă ştiu că la noi în familie , e la mare modă. Uneori cu această varză tocată, umpleam ardei graşi şi-i puneam la borcan. Însă...pentru-că mai de fiecare dată se mânca doar varza, am renunţaţ la idee. 
Şi pentru-că Provocarea dulce Românie-noiembrie 2013 are ca temă maria sa VARZA, m-am gândit să vin şi io cu această reţetă.
Ingrediente:
1 varză (cam de vreo 3 kg),
2 morcovi,
1 hrean,
câteva frunze de ţelină, 
sare.
Preparare:

Varza se taie fideluţe.

Morcovul se dă prin răzătoare.

Hreanul se taie felii.

Frunzele de ţelină se toaca mărunt.

Varza se freacă cu sare (după gust) , se amestecă cu restul ingredientelor şi se lasă peste noapte la "odihnit".
A doua zi se pune în borcane. Dacă zeama lăsată de varză nu este suficientă pentru a acoperi intreaga cantitate de varză, mai puteţi completa cu saramură (apă cu sare).

marți, 19 noiembrie 2013

Icre de ştiucă (salată)


Am cumpărat o ştiucă. Una mare. De vreo 10 kg. Şi cum era de aşteptat, burtoiul măriei sale era plin. Cu icre. Vreun kil jumate cred. Nu le-am cântărit. Ideea e, că gândurile o luaseră razna prin cap, lovindu-se unele de altele. Salată de icre. Icre pane. Icre pe pâine, crude. Icreeee !! Icreeee !!!

Daaaar, că mereu există un "dar", pentru asta trebuia să-mi pun....posteriorul la muncă. 

Aşa că, am scos cei doi săculeţi cu icre din burta peştelui (aşa cum le-a scos vânătorul pe Scufiţa Roşie şi pe Bunicuţa din burta lupului) cu mare grijă să nu le sparg apoi cu mainile curate, am scos icrele din săculeţi cu lama cutitului, le-am curăţat bine de vinisoare, le-am pus într-un tifon la scurs. Am adăugat un praf de sare. (teoria spune că se adaugă cam 10% din cantitate) şi le-am pus în borcănele de 300 gr. Aşa, când oi avea poftă de icre, sau vreo masă festivă, îmi voi delecta prietenii cu bunătăţi de la natură. 
Şi aceste icre au venit la fix . Am vizitat-o pe Ioana şi-al său Blog de Bucate , că tot m-a invitat la masă, şi am dat curs Provocării Secrete găzduite de Ioana,  luna aceasta.

Acum, să revenim la oile noastre. Pardon ! Icrele noastre. Pentru salata asta, am avut nevoie de următoarele ingrediente:
300 gr icre,
500-600 ml ulei ,
zeamă de la 1/2 lămâie,
aproximativ 100 ml apă minerală,
1 ceapă.

Preparare:
Şi ...începem. 
Punem icrele într-un castron de plastic, înalt. Adăugăm o lingură de ulei (nu mai mult) şi începem mixarea (la cea mai mică viteză a mixerului) Ne distrăm aşa vreo 5 minute. 
Când încep să se lege şi să se albească, mai adăugăm puţin ulei. Mixăm iar până se încorporează.
Şi tot aşa. Pe măsură ce icrele se leagă bine, putem mări viteza de mixare.
Spre final, adăugăm zeamă de lămâie, puţin câte puţin (după gust) şi apă minerală (tot puţin câte puţin) pentru a potrivi consistenţa. 
Toată operaţiunea "mixerul" durează cam 20-30 minute. Iar secretul e răbdarea şi paşii mici. Adicătelea, nu turnaţi prea mult ulei deodată, ca să terminaţi repede, că pozna-i gata.
Se va mixa într-o singură direcţie (ca la maioneză) pentru a nu se tăia. Dacă vă ţineţi de treabă şi respectaţi paşii de mai sus, n-o să aveţi probleme.

Şi totuşi, dacă ghinionul a fost lângă voi, şi icrele s-au "tăiat" , iată ce aveţi de făcut:
- fie adaugati un praf de sare de lamâie sau o lingurita zeama de lamaie si/ sau apa minerala / o lingura cu lapte si mixati până işi revin;
- fie o luati de la capat - bateti separat o cantitate mica de icre (o lingura e de ajuns) si dupa ce le-ati mixat fix dupa procedura de mai sus, atunci adaugati cate o lingurita din icrele taiate, incorporându-le complet până să adaugati urmatoarea lingurita.

La final, adăugăm ceapa tăiată mărunt mărunt de tot şi mixăm încă puţin.
PS : Dacă n-aveţi mixer....v-aţi scos...vă înarmaţi cu răbdare...azi o să faceţi muşchi. O să învârtiţi cu lingura de lemn ...vreo oră , dacă nu mai bine. Dar rezultatul va fi pe măsură.

Bon apetit. Pooop u all !!

vineri, 15 noiembrie 2013

Sandviş cu sardine, ouă de prepeliţă şi brânză fină

 Dacă ştiţi ceva mai rapid de preparat, decât un sandviş, atunci când ai o foame de lup, vă rog să-mi spuneţi.
Până atunci vă prezint o delicioşenie ce stinge orice foame şi-ţi ofera la schimb o burtă plină.
 Ingrediente:
2 felii pâine.
2-3 sardine în suc propriu (Sun Food),
2 ouă prepeliţă, 
50 gr brânză (fină de la Delaco),
câteva frunze de rucola,
1 roşie cherry.

Preparare:
Operaţiunea "smenvişul" începe prin întinderea unui strat generos de brânzică pe una din feliile de pâine.
Continuăm.... adâugâm sardinele, ouăle de prepeliţă (fierte în prealabil) , rucola şi roşiile.
Condimentăm după gust şi ....capac ...cealaltă felie de pâine.

Este super mega drago-wow. Bon apetit. 

miercuri, 13 noiembrie 2013

Ouă de prepeliţă în crustă de aluat şi rosii cuburi de la Sun Food

E a *nşpea  oară când sciu reţeta asta. De vreo 2 ori am uitat să dau salvare, de vreo câteva ori dădea eroare la salvare, şi când în final reusisem si era totul ok, m-am gândit io (deşteaptă foc) să-mi reorganizez blogul şi-am dat "ştergere" unei categorii de etichete....si când colo mi-a şters postările de la toate etichetele respectivei reţete nu doar de la "categoria buclucaşa) . Şi uite-aşa mi-am simplificat blogul...grrr....şi-am pierdut câteva zeci de reţete faine ...grrrrr....
Reţeta asta e despre roşia cub de la Sun Food . Am încercat să o pun în valoare cât mai bine. Sper că am şi reuşit, dar asta o să-mi spuneţi voi .

Ingrediente :
1 conservă roşii Sun Food,
6 ouă prepeliţă,
2 ouă găină,
300 gr carne tocată de pui,
1 fir praz,
1 ceapă medie,
3 căţei usturoi,
cateva fire de pătrunjel verde, 
câteva fire de busuioc verde,
câteva fire de rozmarin verde,
50 ml lapte,
50 gr caşcaval,
100 gr făină grâu, 
pesmet,
sare, 
piper proaspăt măcinat,
ulei.
Preparare:
Întâi de toate am pus ouăle de prepeliţă la fiert (tare) după care le-am decojit şi le-am tăvălit prin făină. Le-am lăsat deoparte. Pentru moment.

Am tocat mărunt prazul, ceapa, usturoiul, caşcavalul şi verdeţurile.

Am călit prazul în 2 linguri de ulei după care l-am răsturnat peste carnea tocată. Am adăugat 1 ou de găină, 1 căţel usturoi, pătrunjelul, rozmarinul şi vreo 4 linguri de făină. Am condimentat cu sare şi  piper. Am amestecat compoziţia şi am format 4 bile, de dimensiuni egale, pe care ulterior le-am aplatizat.
În interiorul fiecărei bine am pus putin caşcaval, usturoi şi roşii cuburi. Am "încununat" totul cu câte un ou de prepeliţă şi am format inapoi bilele de carne.(cam de mărimea unui ou de găină mi-au ieşit)
Am lăsat bilele deoparte şi am făcut aluatul. 

Am amestecat oul de găină rămas cu ceapa tocata marunt, puţin busuioc, vreo 50 gr făină, sare şi piper.

Am luat fiecare bilă şi am trecut-o prin aluat, apoi prin pesmet , după care am aruncat-o în focurile iadului : adică la prajit în tigaie, în ulei incins. Vreo 25 minute, la foc mic, întorcându-le pe toate părţile.

Pentru aceste "pârjoale"  Angi - o persoană pe care o admir pentru creaţiile culinare (care...mă dau pe spate efectiv, şi mă fac să mă întreb de fiecare dată cum de-i reuşesc în halul asta de fenomenale) şi-al său blog mi-au fost sursă de inspiraţie.

Între timp am făcut socul de roşii . Am pus la foc mic pentru vreo 6-7 minute roşiile cuburi rămase cu usturoiul şi busuiocul rămas. Condimentând cu sare şi piper , bineînţeles. (uit de multe ori să scriu şi despre operaţiunea asta, şi mi-e că mi-oi lua bătaie vreodată că nu a avut gust mâncarea preparată după reţeta mea).
Bon apetit. Luv u all.

luni, 4 noiembrie 2013

Salata orientala (de cartofi) cu oua de prepeliţă şi de curcă


O nouă lună, o noua provocare. La care am întârziat. Şi-mi cer scuze. motivul ?? O să-l aflaţi în altă postare.
Ei bine, la Provocarea Secretă (daa, cea lansată de Ama ) de luna aceasta, Ophelia şi-al său minunat blog mi-au reamintit de clasica salată de cartofi, mai bine spus aşa numita salată orientală (de ce i se spune asa? ). Si cum am o fixaţie să adaptez reţete (chestie nu foarte inspirată uneori) , vă prezint varianta mea de salată orientală, pornind de la reţeta de bază. 
 Ingrediente:
5oo gr cartofi, 
2 oua de curcă fierte,
1 ou crud,
5 oua prepeliţă fierte,
50 g masline,
2 cepe,
300 gr gogoşari în sos,
50 ml oţet,
100 ml ulei,
50 gr rucola proaspătă,
sare, piper.
Preparare:
Am fiert cartofii şi ouăle. Pentru eficienţă (să spun aşa, am curaţat cartofii înainte şi i-am tăiat cuburi). I-am scurs de apă şi i-am lăsat la răcit.
Între timp am făcut maioneza (la noi e lege...această salată se face cu maioneză) din 2 ouă de curcă fierte (doar galbenuşul) şi unul crud (tot galbenuş).  Albuşul l-am tăiat în salată.
Am tăiat cepele peştişori. Le-am pus peste cartofi. Am adăugat gogoşarii în sos, măslinele, ouăle de prepeliţă şi frunzele de rucola.
Am condimentet după gust. 
Am adăgat maioneza şi am amestecat.
La final am "potrivit" gustul cu oţet (mai acru, mai dulce, cum pofteşte fiecare).
Si cam asta a fost. S-aveţi poftă !!! 


Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...