miercuri, 7 mai 2014

Drob de miel la tava


Nu stiu daca vreodata drobul de miel mi s-a parut atat de gustos ca anul acesta , de Paste, cand l-am mancat alaturi de prieteni dragi, la iarba verde pe meleagurile Neamtului, in apropierea Manastirii Agapia. Cu merindele insirate direct pe masa de lemn, din padure. Muscand cand din ceapa, cand din ou, cand din drob...fara fitze, fara "teama"ca  ..."vai miros a ceapa", alergand dupa plodul din dotare care voia cand la apa, cand pe patura la soare ...si tot asa. Fara a stramba din nas ca , acelasi plod naybatios, mi-a trantit pe masa, printre feliile de drob si doua flori de "câh de gaina" (îi spusese taica-su care-i denumirea populara a papadiei si a bagat la cap, dar pudica fiind,  ha-ha-ha,  a improvizat ).

Oameni faini, peisaje superbe, dar sa revenim la reteta noastra....

Ingrediente:
500 gr organele de miel (splina, ficatul, rinichii, inima),
5 fire de ceapa verde,
5 fire de usturoi verde,
4 oua,
1 morcov,
1 legatura marar,
prapur sau pesmet,
4-5 linguri ulei,
sare si piper,



Preparare:
Se spala bine organele in apa rece, se curata de pielite, cheaguri de sange etc. apoi se taie in bucati. 

Se pune carnea intr-un vas cu apa si se dau cateva clocote ,adunand spuma din cand in cand, pentru a indeparta orice miros.

Se scurge apa fierbinte, trecand carnea prin jet de apa rece. 

Intr-o tigaie punem ceapa si ustuoiul (taiate in bucati mari) si le calim cu cele 5 linguri de ulei. Adaugam si carnea si morcovul ras.

Dupa cateva minute, oprim focul si lasam ingredientele sa se raceasca. 

Cand e aproape rece, dam toate ingredientele (mai putin ouale si mararul) prin masina de tocat carne. 
Adaugam ouale , mararul tocat marunt si condimentam dupa gust cu sare si piper.

In tava de chec, punem hartie de copt si prapurul (daca avem, daca nu, nu-i nici o problema) intins ca o foaie. Turnam compozitia si invelim in prapur. 
Daca doriti puteti pune si 2-3 oua fierte tari in mijlocul compozitiei si la taiat feliile de drob se vor vedea minunat.
Dam la cuptorul incins, pentru aproximativ 50 minute.

Se lasa la racit, dupa care se feliaza si se serveste cu ceapa verde, ridichi si multa voie buna.


Niciun comentariu: