sâmbătă, 10 mai 2014

Paine rotunda impletita cu mac si rozmarin

Iar paine, veti spune? Iar eu spun: da, iar paine. De ce? Pentru-ca ne-am obisnuit de ceva vreme, ca in week-end-uri, sa ne rasfatam cu paine de casa. Si ca sa nu ne plictisim de varianta clasica, am inceput sa experimentez gusturi si texturi noi (pentru mine cel putin). 
De data asta am pregatit o delicioasa paine cu rozmarin si mac. 
Impletita. Rotunda.  


Ingrediente:

400 ml apa,
1 lingura sare,
4 linguri ulei de masline,
700 grame faina alba de grau,
1 lingurita zahar,
2 lingurite rozmarin macinat,
1 pliculet drojdie uscata (7 grame),
1 lingurita seminte de mac,
1 ou batut, pentru uns aluatul.

Preparare:

Dizolvam drojdia in apa calduta (NU fierbinte).

Punem ingredientele uscate intr-un vas si facem o adancitura in mijloc.

Adaugam drojdia dizolvata in apa si amestecam bine. Adaugam si uleiul.

Framantam, apoi lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.

Cand "a crescut" mare si pufios, rasturnam aluatul pe suprafata de lucru  presarata cu faina in prealabil si framantam pana cand acesta nu se mai lipeste deloc de maini.  Impartim aluatul in patru bile egale.

Fiecare bila de aluat o intindem formand niste snururir de lungimea dorita.

Asezam doua dintre snururi paralele iar celelalte doua le asezam perpendicular peste primele doua, una din parti ramanand deasupra, cealalta trecand-o pe dedesubtul celeilalte (ca la capacele de la cutiile de carton, cand le inchidem un colt dedesubt, unul deasupra, hai ca stiti...).

Incepem sa le rasucim doua cate doua in sensul invers acelor de ceasornic, pana le rasucim pe toate (o singura data).

Apoi rasucim din nou, doua cate doua, de data asta in sens invers primei rasuciri.

Continuam cu rasucirile pana ajungem la finalul snurilor din aluat.

Lipim capetele si le introducem sub impletitura.


Pentru-ca nu am facut poze in timpul prepararii, va las mai jos filmuletul dupa care m-am inspirat si eu. 
De la min. 1:11 pana la 1:57

Punem painita astfel obtinuta in tacva tapetata cu hartie de copt. Ungem cu oul batut si presaram macul.

Dam la cuptor, la foc mare, pentru 30 minute.


Aceasta postare va merge pe Grupul FB (unde va asteptam pe toti / toate cu drag) al gospodinelor "cu spor", in cadrul Provocarii  "weekend cu spor" lansata de  Stefania . Parada de luna aceasta  va fi gazduita de Dia si ale sale Retete dragi de unde am ales o delicioasa paine impletita cu rozmarin . 

2 comentarii:

Unknown spunea...

Ce bine arata painica! Si noua ne place mult painea de casa, e mult mai delicioasa ;)

Monya spunea...

Multumesc Paula. Te pup.

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...