luni, 25 martie 2019

Chec de post cu leurdă


Zilele acestea, în ton cu primavara de afară, m-am gandit că ar cam fi timpul să fac curățenie și ordine și prin congelator.Și bine am făcut. Pe unul din rafturi, înghesuită bine-bine, în spatele altor pungi și caserole cu de toate, am gasit o pungă cu leurdă. Pusă de anul trecut, cu gândul de a mă bucura de aroma ei și după ce nu mai avem frunze proaspete. Se pare însă că am uitat de ea. În curând apare leurda proaspătă prin piețe și păduri și voi face provizii noi cu siguranță, însă nici pe asta nu mă îndur să o arunc așa că i-am găsit un rost. 
Ce a ieșit, vă las pe voi să vedeți, și poate, măcar de curiozitate veți încerca reteta. Ingrediente puține, preparare rapidă, gust fenomenal de usturoiat.


Ingrediente:

o mână zdravănă de frunze de leurda, 
câtiva curpeni (sau sparanghel sălbatic cum i se mai spune) – opțional,
250 ml apă minerală, 
aprox.300 gr făină (dacă vi se pare că aluatul e prea subțire, mai puneți făină), 
10 gr drojdie uscată, 
2 linguri semințe de in – opțional,
3 linguri ulei,
sare, 

  
Preparare:

Punem leurda în vasul de blender și adăugăm puțină apă, apoi o mixăm până se face pastă.

Într-un castron, punem pasta de leurda, sarea, apa minerală, uleiul și drojdia.

Amestecăm, după care adăugăm făina cernută.

Omogenizăm compoziția, după care adăugăm semințele de in (doar dacă vă plac).

Pregătim tava de chec, punem hartia de copt și turnăm compoziția.

Deasupra, punem și câteva tije de sparanghel sălbatic (sau curpeni, cum li se spune în zona mea). Nu-i musai, dar mi s-a părut că arată mai interesant . Și văzusem un chec aperitiv cu sparanghel care arăta fenomenal, însă mi-s destul de zgârcită de fel și am preferat sparanghelul autohton ce crește în grădina mea.


S-aveți poftă !

vineri, 22 martie 2019

Trunchi de cod la cuptor cu legume


Trebuie să recunosc că nu mâncăm peste atât de des, pe cât ar trebui sau mai bine spus pe cât mi-as dori. Iar atunci când mâncăm, cel mai des în gătesc la cuptor, cu diverse legume pe lângă el. E metoda cel mai la îndemână și cea mai ușor de pregătit. 


Ingrediente:

2 buc trunchi de cod (sau orice fel de peste vă place),
1 cartof,
2 morcovi,
2 crengute rozmarin,
sare, piper, ulei

½ lămâie


Preparare:

Spălăm peștele , îl curățăm și îl așezăm în tavă.

În burta pestelui punem o crenguță de rozmarin (proaspăt sau uscat) și o felie de lamâie.

Condimentăm cu sare și piper.

Curătăm legumele și le tăiem felii. Le asezam în tavă lângă pește.

Stropim cu ulei.

Acoperim tava cu folie de aluminiu și dăm la cuptor pentru 50-60 minute. 



S-aveți pofta !

luni, 18 martie 2019

Prajitura cu caise


Asta toamnă am pus la congelator destul de multe caise (vreo 6 kg mai exact), pentru-ca tarta cu caise e dulcele preferat al kinderului din dotare. Facând putina ordine prin mfrigider, mi-am dat seama ca anul asta n-am facut destul de des tarta și ca mai am cateva pungi cu fructe, asa că imediat am trecut la treaba.


Ingrediente:

caise din congelator (in jur de 30 jumătăți),
6 ouă,
6 linguri ulei,
6 linguri zahar, 
10 linguri făină, 
2 linguri gris, 
esenta vanilie, 
200 gr lapte cocos.

opțional: bucătele de ciocolată.


Preparare:

Separam albusurile de galbenusuri. 

Galbenusurile le frecam cu uleiul. 

Albusurile le batem spumă împreuna cu zaharul. 

Cand crema se intareste adaugam laptele de cocos. 

Adaugam albusurile și amestecam. 

Turnam făina cernuta și omogenizam. Dacă vi se pare că e prea moale compozitia, mai adaugati făina.

Punem și esenta . 

La final adăugăm bucățele de ciocolată și amestecăm din nou.

Tapetam o tava cu hartie de copt și turnăm compozitia. 

Deasupra punem jumătățile de caise, cu fața în jos. Presărăm grisul deasupra (e opțional, insa eu pun putin gris pentru a se forma o crusta crocanta).

Dăm tava la cuptorul încins în prealabil , pentru 60 minute . 




joi, 14 martie 2019

Produse pentru un păr sanatos de la Avon

Când ai o claie de păr si lung și creț și neascultător esti mereu în căutare de soluții fie pentru îndreptat, fie pentru scalp, fie...fie..fie.. De data sta mi-a venit în ajutor Avon, cu noua gamă de produse pentru îngrijirea părului: sampon, balsam, ulei. 


Le-am testat un pic reticentă, că vezi Doamne, ”nu fac parte din brandurile de top, iar pretul de catalog este destul de mic pentru a fi eficiente și de calitate”.

Samponul din gama Advance Techniques reconstruction ajuta la fortifierea si repararea parului deteriorat, ofera un aspect sanatos . Curata si improspateaza firul de păr, pentru o perioadă mai lungă de timp față de alte sampoane. 

Balsamul din gama Advance Techniques reconstruction ofera volum radacinilor, fortifica firul de par de la radacina la varf, oferind volum radacinilor, fara sa incarce parul.

Serul Advance Techniques cu argan și cocos se aplică pe parul curat, umed si apoi coafeaza ca de obicei. 

La o primă utilizare mi se pare destul de eficient și sunt mulțumită de rezultate. Vom vedea și pe viitor, după ce atât părul cât și scalpul se vor obisnui cu produsul.

Salata de linte si leurda


Suntem la inceput de primăvara și la început de post al Pastelui, așa că o salată sănătoasă cu leurdă si linte este potrivită pentru ambele situații. Cu atât mai mult cu cât suntem în plin sezon de verdețuri : leurdă, urzici, stevie și  multe altele. 


Ingrediente:

o mână zdravănă de frunze de leurdă, 
200 gr linte (din conservă), 
1/2 ardei gras rosu, 
câteva măsline, 
sare, piper, ulei de măsline, putin otet


Preparare:

Spălăm frunzele de leurdă și le taiem. 

Lintea o scurgem și o clătim. 

Tăiem si ardeiul rosu feliute. Adăigăm măslinele.

Condimentăm cu sare și piper, stropim cu ulei și otet și amestecăm.


miercuri, 13 martie 2019

Chiftele cu hrisca si dovleac



Ingrediente:


200 gr hrisca hidratata în apă,
400 gr dovleac placintar,
1 ceapă,
6 linguri făină migdale/pesmet
Sare, piper

  
Preparare:

Punem hrisca la hidratat în apă pentru câteva ore, după care o mărunțim la robot.

Curatam dovleacul de coajă și semințe si-l mărunțim și pe acesta la robot  împreună cu ceapa. 
Incercati doar să mărunțiți legumele, nu să le blenduiți.


Adăugăm făina de migdale/pesmetul , condimentăm și amestecam.
Eu am folosit făina de migdale, pentru ca incerc sa mananc cât mai light, in incercarea deznadajduită de a scăpa de 2-3 kile, însă este foarte bun și pesmetul.

Formăm bilute, putin mai mari decât nucile, pe care le tavalim prin pesmet, apoi le aplatizam putin.

Le asezam pe foaie de copt, si dăm tava la cuptorul incins in prealabil, pentru 40 minute. La jumătatea timpului, intoarcem chiftelele (cu grija ca se sfarama foarte usor).



marți, 12 martie 2019

Salata de hrisca


De ceva vreme, sotul din dotare, are niste probleme de sanatate. Ceva gastrita, combinata cu un colon iritabil și bonus un helicobacter pilori.Toate astea, au dus la un regim alimentar destul de strict și de limitat ca si variante de meniu. Cautând retete și ingrediente ”minune” am dat peste mult lăudata hrisca, despre care v-am mai povestit aici.  

Și am hotărât să o consumăm cât mai des posibil, chiar dacă nu ne place în mod deosebit. 

Soțul spune ca are gust de iască, iar fie-mea a zis ca ”are gust de trandafiri” (de aia când o fi mâncat oare? ).

Am incercat și varianta de hrisca la cuptor, și fiartă, însă mi se pare mult mai bună, doar hidratată .


Ingrediente:

100 gr hrișcă, 
amestec legume mexicane, 
patrunjel verde, 
sare, piper.


Preparare:

Punem hrisca la hidratat, în apă, peste noapte. 
Vă recomand să puneți o cantitate mai mare de apă, chiar dacă aveti putină hrisca, deoarece aceasta va absorbi foarte multă apă și își va dubla volumul.  
O scurgem de apă și o punem într-un castron. 

Eu am folosit legume congelate, pe care le-am lăsat 5 minute în apă fierbinte, după care le-am scurs și le-am adăugat peste hrișcă. 

Am condimentat cu sare și piper, am pus pătrunjelul tocat mărunt și am amestecat.


S-aveți pofta !

vineri, 8 martie 2019

Placinta cu leurda si urda


Când vine primăvara, începe sezonul salatelor de leurdă. Și cum am furnizor personal, am mereu în frigider o punga cu frunze usturoiate. Mâncăm salată, dar nu reușim niciodată să dăm gata proviziile. Și, deși nu dăm bani pe ea, ci pur si simplu o culegem din pădure, parca mi-ar părea rău săo arunc, așa că încerc să fac diverse retete cu leurdă. Ba, am pus si la congelator și e perfecta pentru orez/paste etc. 


Ingrediente:

aluat:
250 gr faina, 
drojdie (cat o nuca), 
1/2 lingurita sare, 
100 ml apă călduță, 
4-5 linguri ulei pentru framântat

umplutura:
2 mâini zdravene de leurdă proaspătă, 
 300 gr urdă (sau orice alt tip de brânză vă place),
1 ceapă rosie, 
sare, piper, 

pt. uns:
1 ou,
seminte de susan



Preparare:

Cernem făina într-un castron . Presărăm sarea. 

Dizolvăm drojdia în apa căldută și o turnăm peste făină. 

Frământăm aluatul adăugând câte puțin ulei, până obținem un aluat nelipicios și ferm. 
Acoperim cu un prosop/folie de plastic și lăsăm la dospit într-un loc călduț .
Tip: Dacă vă grăbiți , puteți pune aluatul în cuptor cu funcția de pastrare cald pornită.

Între timp pregătim umplutura. 
Tocam marunt ceapa și leurda și le amestecam cu urda. Condimentam cu sare și piper. 

Pudram masa de lucru cu faina și intindem o foaie de aluat. 
Punem umplutura si rulam. 
Asezam placinta in tava (in care am pus hartie de copt) si o ungem cu ou batut /ulei.
Presaram cu susan/orice alte seminte și dăm la cuptorul încins în prealabil pentru aproximativ 40 minute.

Cand prinde o culoare arămie , o scoatem si o lăsăm să se răcoreasca, apoi o feliem.





S-aveți pofta !

miercuri, 6 martie 2019

Pasca cu ciocolata si iaurt, fără aluat



Anul acesta am fost mai harnica decât prevede legea. A fost primul Paște petrecut ”la noi acasa” și am vrut sa fiu și eu gospodină. Să miroasă și în casa mea a cozonac , a pasca , a friptura. Nu va imaginati acum ca m-am apucat de împletit la cozonaci.Nuuu, asta face mama ! La cuptorul cu lemne. Eu doar m-am alintat cu cateva încercari de pasca ”modernă”. Spun modernă, pentru ca mama face doar clasica pasca cu aluat , brânză și stafide. Absolut delicioasă, însă .... parcă mai simti nevoia sa incerci si ceva nou din când în când. 

Că așa suntem noi aștia tineri , nu ne mai place mâncarea cu care am crescut ( citat :) ) 


Ingrediente:
1000 gr iaurt,
8 oua,
200 gr unt,
8 linguri faina,
8 linguri gris,
200 gr zahar,
200 gr ciocolata,
1 plic praf de copt.


Preparare:

Separam albusurile de galbenusuri, apoi batem albusurile spuma.

Intr-un alt bol mixam galbenusurile cu zaharul si untul la temperatura camerei.

Presărăm grisul peste iaurt și amestecam. Turnăm compoziția peste crema de gălbenusuri.

Incorporam albusurile batute spumă.

Adaugam faina amestecata cu praful de copt și amestecam din nou cu spatula, cu miscari circulare de jos in sus.

Oprim câteva linguri de compozitie în alt bol.

Topim ciocolata și o lăsăm puțin să se răcorească, apoi o încorporăm in compozitia de ouă si iaurt. 
Eu am avut ciocolată de la ouă de ciocolată (kinderul din dotare vrea doar surpriza) , dar puteți folosi orice fel de ciocolată vă place (chiar și fulgi).

Într-o forma cu peretii detasabili, acoperita cu foaie de copt, Punem întâi compoziția albă, fără ciocolată iar în mijlocul ei turnăm restul compoziției (cea cu ciocolata). Dam tava la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40 minute la 180 grade. 

Când se rumenește frumos la suprafață, scoatem din cuptor, lăsăm câteva minute să se răcorească și o asezam pe platou. 

Pudrăm cu zahar și servim. 

Deși reteta este de ”pasca” cred că poate fi pregătită în orice perioadă a anului când vreți ceva dulce, gustos și ușor de făcut.



S-aveți pofta !

Tort cu blat de biscuiti, mascarpone si jeleu de visine


Ca în fiecare an, la începutul lunii martie, îmi sarbatoresc mărțisoara (sau baba după cum spune ea). Pe mama adica. E nascută la început de lună, la început de primavară. Și cum e și normal,  nicio petrecere fără tort. Dacă anul trecut am ales sa fac un tort raffaello, anul acesta am mers pe varianta super rapidă (lipsă de timp) și am pregătit un tort fără coacere, cu blat de biscuiți și ciocolată. Cu ocazia asta, am ”reciclat” si 2 pachete de  biscuiți rătăciți prin dulap dar și un borcan mare de ouă și bomboane de ciocolată.


Ingrediente:


300 gr biscuiți petit beurre,
în jur de 300 gr ciocolata (bomboane, ouă de ciocolată, ciocolătele diverse rămase de la kinder ul din dotare),
50 gr unt,

250 gr mascarpone,
200 ml frisca lichida,

250 gr vișine (congelate),
2 plicuri gelatină


Preparare:

Sfărâmam biscuiții, fie prin metoda clasică (pusi în punga si batuti bine cu facaletul/ciocanul de snitele) fie cu ajutorul unui robot de bucatarie. 

Topim untul și ciocolata (la bain maries au la microunde ) după care îl turnam peste biscuit și amestecam bine. 
Puteți pune doar unt. Eu am ales sa pun și ciocolată, pentru-ca, asa cum va spuneam la inceput, adunasem foarte multe jumătăți de ouă de ciocolată și alte ciocolătele de toate felurile primite de kidoo sau incepute si lasate pe masă  că ”nu mi place gustul”.

Punem biscuiții în tava de tort (eu am folosit o tava cu fund detasabil, 24 cm diametrul) și-i presam cu un pahar /borcan, apoi dăm la frigider până pregătim restul ingredientelor.

Frisca o batem bine cu mixerul, iar cand se întăreste adaugam branza mascarpone. Amestecăm din nou. 
Punem gelatina (care a stat la inmuiat 10 minute , apoi am incalzit o putin) , omogenizam și turnam peste blatul de biscuit. Nivelam cu spatula si dam din nou la frigider.

Eu am făcut jeleu de vișine congelate . Am vrut o aroma mai acrisoara .
Am blenduit visinele, după care le am fiert 2 minute cu gelatina (asa scria pe pachet). 
Am lasat să se răcorească , după care am turnat jeleul peste crema de mascarpone. 

Am dat tortul din nou la frigider peste noapte. A doua zi, am asezat tortul pe platou si am scos forma detasabilă. Am ornat cu felii de portocala.

Daca nu va permite timpul, puteți grabi procesul de inchegare, punând tortul la congelator. 

Pentru a tăia cât mai uniform si mai drept feliile, folositi un cuțit cu lama lunga, pe care l treceti prin apă. 




vineri, 1 martie 2019

Chiftele dietetice din carne de porc

Strumfita noastră bucatar a pregatit un nou concurs pentru noi, cu premii de la Atika Greece constand într-un program de dieta, gimnastica si intruire personala. In ultima vreme, nu mai este atat de  greu sa împac si capra si varza, adica sa fac si mancaruri delicioase și sa incercam să ne mentinem si silueta (cat de cat) . Avem foarte multe surse de inspiratie, retete si ingrediente de calitate. E adevarat însă,  ca uneori parca tot mai bun e pestele ăla prajit in ulei cu mujdei si mamaliga, decât ăla facut la cuptor sau pe gratar, indiferent cat tinem noi la silueta noastra. Micile plăceri vinovate. Important e sa nu facem abuz. O bucatica nu a omorât pe nimeni.
Revenind la concursul nostru, organizatorii ne roagă să pregătim o reteta de pe blogul Alinei.  Daca-l răsfoiți putin veți gasi multe retete delicioase, însă fiind vorba de un premiu ”pentru slăbit” am rezistat tentației de a da iama în bunatati și am ales să pregătesc o portie de chiftelute dietetice




Ingrediente:

1 kg carne slabă de porc - tocata ,
1 dovlecel,
2 căței usturoi,
2-3 linguri de ulei;
2 oua ,
marar, 
sare si piper.


Preparare:

Dăm dovlecelul prin răzătoare și îl scurgem putin de apă.

Amestecam toate ingredientele într-un bol. Dacă vi se par uscate, mai puteti adauga putină apă. 

Punem o picătură de ulei în palme, sau dacă vrem să fim si mai dietetici trecem mîinile prin apă (eu am ales aceasta varianta, având în vedere că am folosit carne de porc și indiferent cât de slabă e-tot e grasa) și modelăm chifteluțele .

Le așezăm în tavă pe hârtie de copt și le dăm la cuptorul încins, pentru 40 minute . La jumătatea timpului, le întoarcem pentru a se rumeni uniform pe ambele părți. 

Le servim cu sos de iaurt si usturoi /muștar/cu o salată sau în orice combinație vă place.

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...